ABIM Gesa Segera Hentikan Polemik Kalimah Allah16 Januari 2013:- Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) mendesak agar semua pihak menghentikan segera sebarang kenyataan atau pandangan berhubung dengan polemik kalimah Allah yang telah berlarutan semenjak beberapa ketika yang lalu.

Desakan ABIM selaras dengan penyataan yang dikemukakan oleh Menteri  di Jabatan  Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom yang menggesa agar semua pihak menghormati keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan dan proses perundangan berkaitan masih di peringkat Mahkamah Rayuan.   ABIM  juga menyahut balik pendirian Parti Islam SeMalaysia (PAS) sepertimana yang dikemukakan menerusi Setiausaha Agung parti tersebut, yang menegaskan bahawa isu kalimah Allah sudah tidak perlu dibangkitkan lagi.

Berdasarkan kepada corak perbincangan mengenai isu terbabit, ABIM menilai ia terlalu dipengaruhi kepentingan saingan politik bersifat kepartian serta boleh menjejaskan keseimbangan dalam tatacara keharmonian antara kaum di negara.  Sekiranya polemik ini berlarutan, ABIM khuatir ia akan mencemari sebarang pertimbangan ilmiah, akademik serta dakwah yang seharusnya menjadi asas rujukan dalam membicarkan isu ini. Janganlah kerana ingin mengejar populariti politik menjelang PRU-13, kesucian serta nama baik Islam kita cemari dengan menjadikannya sebagai modal meraih populariti  siyasah semata-mata.

Berpegang pada hakikat ini, ABIM menggesa gencatan isu 'Kalimah Allah' perlu dipatuhi dan dan dihormati menggesa sebarang pandangan serta kenyataan berhubung dengan isu ini tidak dikeluarkan mulai hari ini.

AMIDI ABD MANAN, Presiden, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)
TAG