ABIM Sarawak Terajui Bengkel Pengurusan Kewangan NGOKuala Lumpur, 18 November 2017: ABIM Negeri Sarawak melalui Yang Dipertuanya, Sdr. Wan Azizan Wan Zainal Abidin telah diberikan penghormatan meneraju dan mengendalikan "Bengkel Asas Pengurusan Kewangan Organisasi NGO (dengan Cermat)".

Bengkel yang telah dianjurkan pada 08 November 2017 (Sabtu) bertujuan membantu pertubuhan NGO mengurus kewangan organisasi dengan mudah, cepat, berkesan dan terancang melalui kefahaman terhadap konsep perakaunan, pemfailan dokumen, dan pengaplikasian perisian "CERMAT". Bengkel bermula seawal jam 9:00 pagi dan berakhir pada 5:00 petang, bertempat di Dewan Pembangunan Belia Islam, Sekretariat ABIM Pusat Taman Cemerlang, Kuala Lumpur.

CERMAT adalah sebuah perisian perakaunan yang dicipta sendiri oleh Sdr. Wan Azizan Wan Zainal Abidin, YDP ABIM sarawak yang juga merupakan seorang perunding kewangan sosial. Dengan mengoptimumkan kelebihan program microsoft excel, perisian ini lengkap dengan buku tunai, graf penilaian dan sinopsis transaksi kewangan yang akan diaktivasi secara otomatik. Dengan CERMAT, sesuatu organisasi dapat menganalisa kos operasi keseluruhan kegiatan bagi sesuatu tempoh. Di samping itu, CERMAT mampu menghitung perolehan dan defisit bagi setiap satu program lantas menatijahkan analisis pertimbangan kos yang lebih tepat dan jitu.

CERMAT merupakan akronim bagi "Creative Cashbook Made Easy and Tally" yang melambangkan keseluruhan citra perisian ini. Sesuai digunakan untuk pengurusan kewangan bagi perniagaan mahupun pertubuhan NGO.


TAG