Majlis Konvokesyen TASKI ABIM Sarawak MeriahKuching, 18 November 2017: TASKI ABIM Kuching/Samarahan telah menganjurkan Majlis Konvokesyen kali ke-29 dengan jayanya, bertempat di Dewan Bangunan DUN Lama, Kuching. Acara tahunan ini dirasmikan pembukaannya oleh Yang Berhormat Encik Fazzrudin bin Hj. Abdul Rahman, Ahli Dewan Undangan Negeri N6 Tupong. Majlis bermula seawal 8:30 pagi dengan kehadiran para dif jemputan. Dif-dif dibawa masuk ke dewan dengan diiringi nasyid dan selawat oleh para pelajar TASKI ABIM Sarawak. Majlis secara rasminya dimulakan dengan alunan Asma ul Husna, nyanyian Lagu Negaraku, Lagu Ibu Pertiwiku, dan Lagu "Perjuangan" ABIM.

Ucapan Sambutan disampaikan oleh Setiausaha ABIM Negeri Sarawak, Sdr. Mohammad Fazril Mohd Saleh. Dalam ucapannya, beliau menyatakan penghargaan kepada para guru dan ibu bapa serta masyarakat yang menyokong dan mendokong program-program ABIM dalam membangun umat khususnya program pendidikan. Ucapan seterusnya disampaikan oleh Haji Raslie Saharan, Pengerusi Majlis Syura Negeri. Beliau sempat menghimbau detik-detik penubihan TASKI sekitar tiga dekad yang lalu. YB Fazzrudin dalam ucapan perasmiaannya tidak sekadar menyentuh agenda pendidikan umat dan rakyat Sarawak, tetapi juga menyampaikan hasrat dan agenda terkini Kerajaan Negeri seperti "internet of things" dan "digital economy".

Beliau juga menyatakan penghargaan kepada ABIM negeri Sarawak atas usaha secara konsisten dan cemerlang mendidik anak bangsa Sarawak. YB Fazzrudin juga sempat mengimbas pengalaman peribadinya bersama TASKI ABIM di mana ketiga-tiga orang anaknya adalah produk TASKI ABIM Sarawak. Persembahan-persembahan menarik disajikan kepada lebih 1500 orang hadirin, tidak termasuk para pelajar, guru-guru dan pimpinan Jamaah.

Seramai 496 orang pelajar TASKI enam tahun menerima penganugerahan cemerlang tamat belajar. Anugerah dan sijil disampaikan dalam empat sesi dengan penyampaian oleh YB Fazzrudin Abd Rahmah, Alfadhil Ustaz Haji Jahidin Abang Abdul Latif (pengerusi Yayasan Madani), Hj Raslie Saharan (Pengerusi Majlis Syura Negeri) dan Sdr. Mohammad Fazril Saleh (Setiausaha ABIM Negeri Sarawak).
TAG