Mensyukuri Nikmat, Ganjaran di Akhirat: Tadabbur Surah al-Dhuha

Tadabbur Surah al-Dhuha (surah-93): Surah al-Dhuha adalah dikelompokkan dalam golongan surah Makkiyah, yang terdiri daripada 11 ayat.

Asbab Nuzul & Intisari Ayat:
  1. Asbab Nuzul : Hadith Jundub bin Abdillah al-Bajali r.a – Jibril a.s. tertahan (tidak berkunjung datang) kepada Nabi Muhammad s.a.w., lalu berkata seorang wanita Quraysh: “Syaitannya terlambat datang kepadanya” lalu turunlah surah ini, ayat 1 hingga ayat 
  2. Allah s.w.t tidak pernah meninggalkan Nabi Muhammad. Allah s.w.t tidak pernah membenci Rasululullah, malah sentiasa mencintai dan membimbingnya serta meninggikan darjatnya.
  3. Pengakhiran dakwah Nabi akan menatijahkan keadaan yang lebih baik berbanding permulaannya.
  4. Pengorbanan di dunia akan mendapat balasan baik dan ganjaran di akhirat kelak. Justeru, wajar beramal dan melakukan kebajikan ketika di dunia demi kebahagiaan sebenar di akhirat.
  5. Orang beriman tidak dibenarkan menzalimi orang-orang yang tidak berkemampuan seperti anak-anak yatim. Perlu santuni-bantu mereka.
  6. Orang beriman dilarang mengherdik orang yang datang meminta bantuan atau sedekah disebabkan kemiskinan mereka.
  7. Gunakanlah rezeki pemberian Allah untuk melakukan amal kebajikan, sebagai tanda mensyukuri nikmat Allah s.w.t.
  8. Nikmat Allah yang diterima wajarlah disyukuri dan disebut-sebutkan agar menjadi ingatan bahwa yang demikian itu adalah rezeki daripada Allah


Susunan oleh Sdr. Fazril Saleh
Rujukan: Tafsir Jalalayn dan sumber-sumber lain


TAG