Belasungkawa: Mengenang Pemimpin Sarawak yang Berjasa: Tun Rahman & Tok Nan


Mengenang Pemimpin Sarawak yang Berjasa.

Almarhum Tun Tan Sri Haji Abdul Rahman Ya'kub (1928-2015) & Almarhum Pehin Sri Tan Sri Haji Adenan Satem (1944-2017)


Sejak merdeka dan bergabung dalam Persekutuan Malaysia, Negeri Sarawak telah dipimpin oleh beberapa orang Ketua Menteri yang bertanggungjawab memacu kepemimpinan negeri, antaranya ialah Tun Datu Patinggi Haji Abdul Rahman Ya’kub (Ketua Menteri ke-3) dan Pehin Sri Tan Sri Adenan Satem (Ketua Menteri ke-5).

Almarhum Tun Datuk Patinggi Haji Abdul Rahman bin Ya'kub (3 Januari 1928 - 9 Januari 2015) merupakan negarawan berketurunan Melanau dari Mukah. Beliau merupakan Ketua Menteri Sarawak ketiga dan Yang di-Pertua Negeri Sarawak keempat. Beliau banyak berjasa dalam membangun negeri secara sistematik khususnya dalam mengatur masyarakat negeri Sarawak pada ketika itu. Beliau menghembuskan nafas terakhir pada 09 Januari 2015 dalam usia 87 tahun.

Almarhum Pehin Sri Tan Sri Datuk Amar Hj Adenan bin Hj Satem (27 Januari 1944 - 11 Januari 2017) ialah seorang negarawan berbangsa Melayu di Sarawak. Beliau diangkat menjadi Ketua Menteri kelima menggantikan Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud. Mesra dengan panggilan Tok Nan, beliau begitu bersahaja dalam bermuamalah bersama masyarakat awam. Seorang yang mesra tetapi tegas dan efisien, beliau begitu disenangi walaupun hanya dua tahun lebih mengemudi negeri. Beliau telah menghembus nafas terakhir pada 11 Januari 2017.


Al-Fatihah.
TAG