ABIM Sarawak di Multaqa Petugas Jamaah WADAH-ABIM-PKPIM & Agensi 2019


Bangi, 23 Februari 2019: Pimpinan ABIM Sarawak yang diwakili oleh Sdra. Mohammad Fazril Saleh, Setiausaha ABIM Sarawak, Sdr. Safwandi Suaidi, Exco Penerangan ABIM Sarawak dan Sdr. Muhammad Qhidir Mat Isa, Exco Perhubungan Wilayah ABIM Sarawak telah menghadiri Multaqa Petugas Jemaah WAP & Agensi 2019, bertempat di Hotel Grand Puteri, Bangi Selangor.
Multaqa bagi tahun ke-21 ini adalah bagi meraikan dan memberi penghargaan kepada semua petugas jemaah WAP & Agensi yang komited dan istiqamah dalam mengeraklan program dan agenda jemaah.
Dengan tema "Memberdaya Petugas Perubahan : Memartabat Organisasi Gerakan", majlis ini dihadiri lebih 500 orang petugas sepenuh masa jamaah WADAH-ABIM-PKPIM dan agensi-agensi jamaah, khususnya di sekitar Lembah Klang.
Majlis perasmian disempurnakan oleh Yang Berbahagia Tuan Haji Ahmad Azam Abdul Rahman, Presiden Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH).
Antara intipati Ucaptama Tn. Hj Ahmad Azam Abdul Rahman:
1. Gerakan kita adalah mission-driven dan purpose-driven;
2. Gerakan bukanlah tempat untuk membina kerjaya diri namun tempat untuk menanam misi dan tujuan kehidupan;
3. Gerakan perlu menyesuaikan metode dakwah mengikut perubahan zaman. Namun, budaya gerakan dan pendekatan spiritual tidak boleh diubah;
4. Budaya gerakan; Wehdatul Qalbu (usrah untuk membina kesatuan), Wehdatul Fikr (Tamrin dan Multaqa dalam membina kefahaman) dan Wehdatul Amal (Muktamar dalam meletakkan agenda dan kepimpinan gerakan) tidak boleh diabaikan;
5. Ahli gerakan harus merasai dan memahami perit jerih masyarakat di sekeliling kita;
6. Jurang antara agensi harus dirapatkan; amalkan budaya marhamah;
7. Kekayaan dan rezeki diri yang dirasai dan dinikmati harus dikongsi dengan rakan seperjuangan Jamaah;
8. Jangan bergerak in-silo; bergerak independent of each other. Kita satu badan yang sama. Perkukuhkan semangat amal jama’ie dan ukhuwah sesama kita. Leburkan bendungan-bendungan yang menjarakkan antara ahli Jamaah.
Dalam majlis ini juga, lebih 30 orang petugas jamaah sepenuh masa menerima penghargaan melalui penganugerahan Anugerah Jaizah Takrim dan Jaizah Tasyrif atas khidmat setia dan kesungguhan mereka sebagai petugas sepenuh masa selama lebih 10 tahun dan 20 tahun dalam keluarga besar jamaah.
Rakaman majlis boleh ditonton di pautan berikut: https://www.facebook.com/abimalaysia/videos/290651344942792/TAG