Peduli Uyghur: ABIM Sarawak dan GPM Anjur Bicara Tanwir, Perjelas Isu Kemanusiaan di Xinjiang ChinaKuching, 17 Februari 2019: ABIM Negeri Sarawak menganjurkan "Bicara Tanwir Jerayawara Penerangan Isu Kemanusian (Peduli Uyghur Xinjiang, China) dengan membawakan tetamu jemputan khas Encik Ahmad Fahmi Mohd Samsudin, Ketua Pegawai Eksekutif Global Peace Mission (GPM) Malaysia.
Sesi pertama telah diadakan di Masjid Nurul Khair Kampung Samariang Batu, Kuching pada 14 Februari 2019. Seterusnya, sesi jerayawara beralih ke Masjid Al-Abyad, Tmn. Matang Jaya, pada 15 Februari 2019, dalam slot Kuliah Subuh. Pada hari sama, sesi kuliah Maghrib pula, diteruskan jerayawara penerangan isu Uyghur di Masjid at-Taqwa Kampung Pinang Jawa, Kuching. Manakala keesokan paginya slot Kuliah Subuh terakhir di Masjid Darul Ibadah Kampung Samariang Lama, Kuching.
Tujuan penganjuran program sepertinya adalah untuk menyebarkan kepedulian masyarakat awam khususnya di Malaysia untuk sentiasa peka dengan kondisi dan situasi masyarakat di belahan dunia yang lain yang mengalami peperangan, terjejas akibat bencana mahupun terlibat dalam kancah politik berdarah.
Tonton rakaman ceramah di pautan berikut:
Masjid Nurul Khair:  https://www.facebook.com/ABIMNEGERISARAWAK/videos/794072310953528/
Masjid Al-Abyad, Tmn. Matang Jaya: https://www.facebook.com/ABIMNEGERISARAWAK/videos/2037160196398230/
TAG