ABIM Sarawak Rencana Jalin Kerjasama Penyelidikan dengan IAIN Pontianak


Pontianak, 02 Mac 2019: ABIM Sarawak telah berkunjung ke Institut Agama Islam Negeri (IAIN) Pontianak, dengan tujuan melebarkan jaringan silaturrahim dan kerjasama dakwah dan keilmuwan dalam kalangan organisasi di Borneo-Kalimantan.
Dalam kunjungan singkat ABIM Sarawak ke Institut Agama Islam Negeri (IAIN) Pontianak, beberapa rencana kerjasama khasnya dalam bidang penyelidikan Islam dan Melayu di wilayah Kalimantan Barat bakal diusahakan bersama.
ABIM Sarawak yang diwakili Mohammad Fazril bin Mohd Saleh selaku Setiausaha Negeri telah mengunjungi IAIN Pontianak dan disambut Ketua Biro Administrasi Umum Akademik dan Kemahasiswaan (AUAK), Dr. Haji Syahrul Yadi di pejabat beliau. Turut sama dalam pertemuan tersebut adalah dua orang ahli akademik IAIN, Dr. Eka Henry dan Dr. Hermansyah, serta Haji Aba Kartono, pegawai di Kementerian Agama Kalimantan Barat.
Selain berkongsi pengalaman dalam kegiatan keilmuwan dan penyelidikan, perbincangan turut merencana beberapa kerjasama mendatang antara ABIM Sarawak dengan IAIN Pontianak khususnya dalam bidang penyelidikan Islam di Borneo.
Sebelumnya, Mohammad Fazril, Dr. Eka Henry dan Dr. Hermansyah pernah berforum sepentas dalam Dialog Da'i Serantau anjuran Dewan Dakwah Islamiah Indonesia (DDII) Kabupaten Kapuas Hulu, bertempat di Putussibau, lebih sebulan yang lalu.
Dalam kesempatan yang lain, Mohammad Fazril juga telah bertemu dengan seorang lagi ahli akademik IAIN Pontianak, Dr. H. Zainuddin dan seorang lagi aktivis dakwah merangkap pengurus Badan Zakat Nasional Kalimantan Barat, Bapak Uray Amin. Pertemuan makan malam tersebut turut dihadiri Ustaz H. Aba Kartono, pegawai di Kementerian Agama Kantor Wilayah KALBAR.
Sebelumnya, Bapak Dr. Zainuddin telah berkenalan dengan Mohammad Fazril dalam acara Nadwah Ulama Nusantara kali ke-8 bertempat di Kuching, manakala Bapak Uray Amin pula mengenali Mohammad Fazril dalam acara Silaturrahmi Da'i Serantau di Putussibau, Kabupaten Kapuas Hulu.

TAG